Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora gespot week 14 door Anneke Kuiper

  • 08-04-2022

Na de sneeuwbui van donderdag de 31e en de overvloedige regenval van deze week, staat de bloei van een aantal stinzenplanten “on hold”. Ze hunkeren naar zon om tot volle wasdom te komen, hoewel het niet ligt aan de temperatuur. Als voorbeeld de bostulp, deze blijft in knop, totdat de 1e zonnestralen zich aandienen. Maar ja, april doet wat hij wil en daar moeten wij het mee doen.

In het park zien we onder andere de holwortel, vingerhelmbloem, gevlekt longkruid, gele narcis en de gele en blauwe anemoon. In tegenstelling tot de aanwezigheid van de gele anemoon (vrijwel hele park), beperkt de blauwe anemoon zich tot de Swarte Singel en Noorderhof. Het hart van deze anemonen is prachtig gevormd. Eigenlijk geldt dit voor alle bloemen, wat een kunstwerken op zich. 

We komen wat verder in het seizoen en dit is te zien aan een groene waas over de struiken. De leiappels en -peren aan de berceau zitten vol knoppen. Aan de voet van de linden aan het Lindenlaantje laat het Haarlems klokkenspel nog even op zich wachten. Dit geldt ook voor de bloemen van de adderwortel aan de Swarte Singel. 

Terug naar overzicht