Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora gespot week 15 door Anneke Kuiper

  • 14-04-2022

In tegenstelling tot week 14 (groeistop vanwege het koude weer), zijn als gevolg van het warmere weer planten in bloei gekomen of zitten er tegenaan. Zie de Bostulpen!

Vorig jaar viel de bloei tegen, dit jaar mag een succes genoemd worden. De bostulp vind je in het hele park. Het Haarlems klokkenspel, onder de lindebomen aan de - hoe kan het anders - Lindelaan, staat op uitkomen en ook de Gevlekte Aronskelk. De Italiaanse Aronskelk, Adderwortel en Wilde Hyacint, laten nog even op zich wachten. 

 

Het vergeet-mij-nietje, hoewel geen stinzenplant, bloeit ook volop en valt met zijn blauwe kleur op tussen de gele en blauwe anemonen en het gevlekt longkruid. 

Een bezoekster gaf aan dat zij door haar ouders, beide biologische boeren, op Landgoed Martenastate was gewezen “hier moet je naartoe, zo’n pracht”. Betreffende sportieve dame op de foto heet Famke en heeft toestemming gegeven voor plaatsing. 

Deze week iets bijzonders gespot in het planten- en dierenrijk, namelijk een Witte Anemoon in één van de takkenrillen in het landschapspark. Deze plant wordt ook wel genoemd, Oosterse Anemoon of Bosanemoon. Verwilderen doet ze minder snel door minder zaadverlies. Trots tonen de eenden vanuit hun dierenrijk: nieuw leven!

Terug naar overzicht