Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora gespot week 16 door Anneke Kuiper

  • 20-04-2022

We komen verder in het stinzenplantenseizoen en je ziet dat bepaalde planten zijn uitgebloeid of op de terugweg zijn. Zij moeten in een korte periode een spurt inzetten om o.a. de groei, de bloei, vruchtzetting en nieuwe reserves in de knol of bol op te bouwen. Dat kan alleen wanneer er voldoende zonlicht is en de struiken en bomen voldoende licht doorlaten. Zodra de bomen en struiken in blad zitten is het over met de stinzenplanten en neemt andere vegetatie het over. Maar gelukkig is er nog genoeg te zien! Vooral de bostulp, deze bloeit uitbundig en trekt veel bezoekers aan.

De gele en blauwe anemoon laten zich nog zien en dit geldt ook voor het longkruid. Dan de bloei van de gevlekte aronskelk. De plant is goed te herkennen aan de typische bloeiwijze en de bloem, een valbloem of korf. Mugmotjes komen af op de aasgeur die de gevlekte knots van de kolf verspreid.  

Afgelopen week kwamen de knopjes van het Haarlems klokkenspel boven. De knopjes staan op uitkomen, zie de foto’s. Volgende week succes verzekerd!

Terug naar overzicht