Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora, 8 maart 2023, week 5

  • 08-03-2023

Wanneer de dagen lengen, gaat de vorst strengen. Dit is een bekend gezegde, maar tot nu ontspringen we de dans. Wel regen, hagel, natte sneeuw, het liegt er niet om. De flora en fauna trekt zich hier niet veel van aan. De wilde narcis bloeit, het longkruid komt in grote getale opzetten en de eerste bloeiende holwortel is gesignaleerd. De sneeuwklokjes zullen binnenkort wel op hun retour gaan, mogelijk houdt de bonte krokus nog even stand.

De holwortel kent twee kleursoorten, purper en wit. De gespotte bloeiende holwortel is purper. De witte komt in het park minder voor dan de purper, misschien verandert dat dit seizoen, verrassingen kunnen niet worden uitgesloten. De holwortel dankt zijn naam aan zijn knol. Deze is vrij grof en lijkt hol en uitgevreten. Vandaar de naam: holwortel. 

Vanaf ongeveer half januari zijn bij de kauwen de lindebomen aan de Swarte Singel favoriet. De kauw is een zangvogel uit de familie van de kraaien. Ze zijn met een lengte van 34 tot 39 centimeter de kleinste vogels binnen deze familie. Voor de nestvorming trekken ze jonge twijgjes van de bomen. Onder de bomen vind je dan ook veel takjes die ze hebben laten vallen. 

Wat verder opvalt lijkt de gigantische uitbreiding van de bostulp. Hoewel het nog even duurt voordat de bostulp in bloei komt, zie je vrijwel overal in het park het bladgroen. Op de meeste plaatsen staan veel niet-bloeiende planten. Deze zijn te herkennen aan slechts één blad. Gelukkig staan er altijd wel een paar bloeiers tussen. Op de foto hieronder staan de sneeuwklokjes en een enkele krokus tussen het bladgroen van de bostulp. 

Anneke Kuiper
 
Terug naar overzicht