Wat een weersverandering ten opzichte van vorige week. De sneeuw en storm hebben de groei van de stinzenplanten gelukkig niet tot staan gebracht. Wel veel afgewaaide takken in het park, maar dat is te verwachten na zo’n wind. De sneeuwklokjes en winterakoniet zijn op hun retour. En dat geldt ook voor de bonte krokus, hoewel ik er vertrouwen in had dat deze het nog even vol zou houden. Hieronder nog een foto van een aantal laatste opkomende krokussen aan de Swarte Singel.
En wat zien we nu? Hoewel nog geen bloemen, maar wel blaadjes van de daslook, blauwe- en gele anemoon, vingerhelmbloem, Italiaanse- en gevlekte aronskelk, adderwortel en de bostulp. En dan de bostulp……., het was een zoekplaatje, maar dit is beloond, hieronder naast het speenkruid, een van de 1e knoppen van deze prachtige stinzenplant.
En dan een bijzonderheid. In het stinzenplantenseizoen 2022, is een narcis gesignaleerd met een 3 koppige bloem. Op dezelfde plaats zoals in het vorig seizoen, bloeien nu 2 narcissen met meerkoppige bloemen. De naam narcis herinnert aan het verhaal uit de Griekse oudheid. Narcissus was volgens de
Griekse Mythologie een mooie jongen waarop bergnimf Echo verliefd werd. Hij beantwoordde deze liefde echter niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Om Narcissus zijn straf voor het wegkwijnen van Echo te geven, liet Apollo Narcissus zijn dorst lessen met water uit de rivier. Narcissus zag zijn eigen spiegelbeeld en werd verliefd op zichzelf. Hij kon zijn eigen liefde niet bevredigen en stierf. Het enige wat overbleef was een gele bloem, de narcis.
De bloei van de holwortel breidt zich gestaag uit. Binnenkort zal de vingerhelmbloem zich ook laten zien met gevolg een roze-paars tot lila kleuring in het park van deze beide bloemen.
Het gevlekte longkruid mag er ook zijn. Aan de bloemstengels die tot 30 cm boven het bladrozet uitsteken, vormen zich klokvormige bloemen. Het is een echte bijen- en hommelplant, die tot ongeveer midden zomer nieuwe bloemen vormt.
Anneke Kuiper