Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora, 12 april 2023, week 10

  • 12-04-2023

We komen wat verder in het stinzenplantenseizoen. De bostulp en gele anemoon komen vrijwel in het hele park en op de grafheuvel voor. Alle bloeiende planten, de holwortel, de vingerhelmbloem, het longkruid, de dichtersnarcis, de blauwe anemoon, noem maar op, wat een vrolijk gezicht. Het doorkijkje naar de state zegt ook genoeg.

Op de foto zien we - in een zee van bostulp - de eerste bloemschedes van de aronskelk. Wanneer deze bloem bloeit en wordt bevrucht, komen in het najaar de oranjerode bessen op een steeltje.

Het is niet alleen vrolijkheid alom. Ook leed, het ene wat minder dan het andere… Dit lege eendenei lag aan de voet van een lindenboom bij het Haarlems klokkenspel.

Deze vogel, welke vogelsoort is niet meer vast te stellen, is gespietst aan een tak. Tja, dat hoort ook bij de natuur.

Bij het Haarlems klokkenspel laten de eerste knopjes zich zien. Dit Haarlems klokkenspel heeft zich ook enorm uitgebreid. Voorheen was de soort vrijwel alleen aan de Lindenlaan te zien, nu zien we een uitbreiding naar zowel de oost- als westzijde van deze Lindenlaan.

Martenastate is één van de historische locaties met allure. Bent u benieuwd wat er op dit moment groeit en bloeit op andere historische locaties, kijk dan op stinzenflora-monitor.nl.

Anneke Kuiper

Terug naar overzicht