Wat een kleuren in het park, werkelijk fantastisch. De bostulp bloeit volop, het vergeet-mij-nietje, de holwortel, noem maar op. Een aantal bezoekers gaf aan dat zij dit park regelmatig bezoeken vanwege de stinzenplanten en dat het eigenlijk niets uitmaakt, welke planten op welk moment bloeien, ze vinden het vanaf het begin van het seizoen prachtig. En dat niet alleen, ook de wisseling van de seizoenen is voor hen mooi om te zien.
Het vergeet-mij-nietje is eigenlijk geen stinzenplant maar omdat deze veel voorkomt in ons park kunnen we dit plantje niet buiten beschouwing laten. Het geslacht vergeet-mij-nietjes (Myosotis) kent veel soorten. Myosotis komt uit het Grieks en betekent muis-oortje. Het verhaal gaat dat in de Middeleeuwen een ridder met zijn jonkvrouwe een wandeling maakte langs een rivier. Hij plukte een bosje bloemen voor zijn geliefde maar door het gewicht van zijn harnas viel hij voorover in de rivier. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “vergeet-mij-niet”. Dit bloemetje is dan ook verbonden met romantiek en tragiek.
Deze bostulp heeft bezoek! Op de foto daaronder zien we de bloem van de gevlekte aronskelk. In het midden zit een paarse knots. Deze lokt insecten voor de bevruchting. Na de bevruchting zien we in de herfst de oranjerode bessen. Maar pas op: deze zijn giftig. Een stofje in de bessen doet het zenuwstelsel verlammen. Dus pas op met kinderen!
Het knikkende vogelmelk bloeit dat het een lust is. Deze plant is vanaf het pad niet makkelijk te zien, want hij staat midden in het gras aan de rand van de vijver ten westen van de parkeerplaats. Knikkende vogelmelk is niet kieskeurig wat groeiplaats betreft.
In tegenstelling tot de peer laat de bloesem van de appel zich nog niet zien. In de berceau is dit duidelijk waarneembaar en misschien ook bij u in de tuin. Eerst de peer en eind april/begin mei, de appel.
Sleutelbloempjes in het gras rondom de berceau. De botanische naam is Primula en is afgeleid van primus (eerste). Dit geeft aan dat het als een van de eerste bloeiers in het voorjaar wordt gezien.
Anneke Kuiper
Terug naar overzicht