Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora, 26 april 2023, week 12

  • 26-04-2023

De perenbloesem kleurt de berceau wit en de appelbloesem staat op uitkomen. een fraai gezicht. Van belang voor de bevruchting van de bloesem is de hoeveelheid insecten. De aanwezigheid van insecten is over de hele linie tegenvallend, beter gezegd, we zien ze niet of nauwelijks. Bijen zijn alom bekend als kampioen bestuivers, maar de vlinders, kevers (o.a.
lieveheersbeestjes), motten en vliegen leveren ook hun bijdrage. Helaas krimpt de bijenpopulatie elk jaar en de oorzaken hiervan zijn bekend. Dat kan ook dit jaar weer desastreuze gevolgen hebben voor de fruitoogst. Maar: we houden moed!

We komen verder in het seizoen en zien de bloei van o.a. de gele anemoon, holwortel en vingerhelmbloem afnemen. Dit in tegenstelling tot de wilde hyacint (of boshyacint) die zich laat zien. Deze bloemen zijn trosvormig gegroepeerd en de favoriete standplaats is in loofbossen.

Op de foto de bostulp tussen de paardebloemen, de pinksterbloem en op de achtergrond het vergeet-mij-nietje.

Een aantal weken terug is er een slaap- en broedgelegenheid voor de grauwe vliegenvanger geplaatst. Deze vogel broedt vanaf half mei en kan, naast half open nestkasten zoals op de foto, een nest maken in b.v. holen in bomen, klimop tegen stam of gebouw. We zijn benieuwd of deze nestkast bewoners krijgt.

In het park bloeit de witte dovenetel. Dit is geen stinzenplant, maar mede door zijn schoonheid noemen we hem even. De witte dovenetel is een plant uit de lipbloemenfamilie en het blad van de dovenetel lijkt sprekend op de brandnetel. Alleen: de dovenetel prikt niet. De plant wordt vaak gezien als onkruid, maar dat is niet juist. Door thee te drinken, getrokken van de bladeren en stengels, kan de plant verlichting brengen bij bijvoorbeeld keelontsteking, klachten bij stembanden en onzuiverheden in het bloed. Daarnaast is het een geliefde plant voor bijen, hommels en mieren vanwege zijn nectar.

En als laatste voor deze week: het Haarlems klokkenspel. Deze plant heeft als basis schaduwrijke groeiplaatsen onder de lindenbomen. De plant heeft zich sterk uitgebreid in het park, hoewel dit wel in de nabijheid van het Lindenlaantje is. Kijkt u maar eens goed! De plant zal zich binnenkort in al zijn schoonheid laten zien. Hieronder vast een voorproefje.

Anneke Kuiper

Terug naar overzicht