Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora, 3 mei 2023, week 13

  • 03-05-2023

We zijn wat verder in de tijd en zien de meeste planten op hun retour. De boshyacint bloeit nog steeds uitbundig zoals op onderstaande foto (bij avond genomen) te zien is.

Het Haarlems klokkenspel staat volop in bloei. Het Haarlems klokkenspel is de dubbelbloemige variant van de knolsteenbreek. Deze komt vrijwel niet in Friesland voor, maar in het zuiden en langs de grote rivieren. Het Haarlems klokkenspel is niet alleen in ons park in Friesland te bewonderen, maar ook bij Stinze-Stiens in Stiens en Schierstins te Veenwouden. Het Haarlems klokkenspel staat op de Rode Lijst van 2012 met de aanduidingen, zeldzaam, sterk afgenomen en bedreigd. Haarlems klokkenspel kan worden gezien als de moeder van de stinzenplanten.

De bloei van de adderwortel laat nog even op zich wachten, hoewel de eerste knop al is gesignaleerd. De adderwortel is een plant uit de duizendknoopfamilie. De plant kent verschillende volksnamen zoals addertong en miltkruid, in het Fries njirrewoartel. De plant begint met een wortelrozet (bladeren in een kring vlak bij de grond) en heeft een rechtopstaande stengel met een aarvormige bloeiwijze. De plant bloeit tot in augustus en kan wel een meter hoog worden.

Zoals eerder aangegeven zijn een aantal stinzenplanten op hun retour. Langzamerhand neemt het fluitekruid het over in het park. Dit geldt ook voor het bos, waar we, naast het fluitekruid, de bosaardbei en de bonte gele dovenetel in bloei zien.

In de 3e en laatste takkenril in het bos weet het lenteklokje van geen wijken. Mocht u het park bezoeken, wandel dan ook nog even door het bos, ook dit is mooi!

Anneke Kuiper

 

 

Terug naar overzicht