Nieuws over Landschappark Martenastate

Stinzenflora, 10 mei 2023, week 14

  • 10-05-2023

Dit is alweer de laatste aflevering van ons stinzenfloraseizoen bij Martenastate. De tijd vliegt voorbij. In het park zien we - naast natuurlijk het Haarlems klokkenspel - de adderwortel en daslook. Daslook (in het Fries blêdlok) is een wilde plant, verwant aan de narcisfamilie. De plant verspreidt een sterke uiengeur en kan, op de plekken waar ze staat, enorme oppervlaktes bedekken. De geur neemt toe als de plant begint af te sterven en de soort vermeerdert zich vooral door zaadverspreiding. De bladeren van daslook zijn eetbaar en worden onder andere verwerkt in salades, soep, marinades en pesto.

Detailfoto van de daslook.

Adderwortel

En dan moet ik iets rectificeren. Vorige week gaf ik aan dat de lenteklokjes in de laatste takkenril in het bos “van geen wijken weten”. Nou, dat klopt aardig, want het zijn geen lenteklokjes, maar zomerklokjes. Met andere woorden: het duurt nog wel even voordat ze zijn uitgebloeid. Aad van der Burg, mede-redacteur van Stinzenplanten in Fryslân, wees mij erop. Hoewel het bloemetje hetzelfde is, zijn er duidelijk verschillen tussen beide klokjes. Het lenteklokje bloeit met één hooguit twee bloemen per steel in februari/maart en het zomerklokje met meerdere bloemen per steel van april tot juni. Hieronder nogmaals een foto van het zomerklokje.

Zoals eerder aangegeven wordt de plaats van de afgestorven stinzenplanten overgenomen door onder andere de witte dovenetel. Ik zag een hommel die zich tegoed deed aan de nectar van de witte dovenetel en dat plaatje wil ik u niet onthouden.

Het Haarlems klokkenspel staat in volle bloei en krijgt terecht veel aandacht van bezoekers, zelfs internationale. Het plantje is al vanouds bekend uit de Haarlemmer Hout. De Zweedse arts en plantkundige Linnaeus beschrijft het al in zijn in 1737 uitgebrachte Hortus Cliffortianus. Het is en blijft een schitterend plantje en deze heeft zich - tot ons genoegen - inmiddels sterk uitgebreid.

En dan komen we aan het einde van ons wekelijks overzicht. Het pad van de Swarte singel, via de camping naar de Kastanjelaan, is gemaaid en ligt er weer mooi bij. Het wachten is hier op onder andere de groei en bloei van de gele ratelaar. Het is nog niet zover, maar verder in het seizoen zijn de gele, tweelippige bloemen, makkelijk te herkennen. Beweeg je de steel, dan hoor je de zaden rammelen in de kelken. Hieraan ontleent de plant dan ook zijn naam.

Anneke Kuiper

 

 

Terug naar overzicht