Over Martenastate

Voor kenners en liefhebbers van de natuur is het op Martenastate met haar prachtige landschapspark genieten van een gevarieerd aanbod stinzenflora en fauna.

Er zijn verschillende vogelsoorten in het park en het aantal stinzenplanten is talrijk. Van een natuurkampeerterrein tot een gezellige Túnmanswente; er is van alles te beleven op dit rustig en idyllisch gelegen landschapspark. De historische plek Martenastate kent een prachtig verhaal en in het park is een kleine en gezellige camping gelegen waar buitenmensen hun tent op kunnen zetten. En wat te denken van de unieke sfeer waarin je terecht komt? Iedereen ook uit de stad kan daarvan genieten!

 

De beleving

Het rijkelijk met stinzenflora aangelegde landgoed en in neorenaissancestijl gebouwde Martenastate is een prachtige historische bezienswaardigheid.

Natuurkampeerterrein

U kunt heerlijk rustiek kamperen op Landgoed Martenastate; geniet van de natuur, het gefluit van de talrijke vogels en de schone lucht. Het natuurkampeerterrein is vanaf 15 juni  dit jaar geopend. Jaarlijks geopend vanaf 1 april. 

Historie over Martenastate

In 1787 werd Cornjum als volgt beschreven in de 'Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland’.

Vrijwilligersteam

Stel je voor: Nederland zonder vrijwilligers, een ondenkbare situatie. De maatschappij leunt sterk op vrijwilligers, ze zijn van onschatbare waarde.

Ook op Landgoed Martenastate in Koarnjum wordt al jaren vrijwilligerswerk verricht; in 2016 zijn deze vrijwilligers toegetreden tot de grote groep vrijwilligers van It Fryske Gea. En dat is niet zo verwonderlijk, immers tussen Stichting Martenastate en It Fryske Gea bestaat al vele jaren een zeer hechte band.
Vrijwilligers op Martenastate zijn actief in het onderhoud in het park, in de voorlichting en tijdens excursies. Zij verrichten met veel enthousiasme en grote betrokkenheid hun werkzaamheden tijdens  vaste dagdelen.
Ook bestuurders van Stichting Martenastate, sedert 1966 belast met het bezit, beheer en onderhoud van het landschapspark en de opstallen, fungeren als vrijwilligers. Alleen met hun inzet is de continuïteit gewaarborgd.